Waardenburg Ecology, Wageningen University & Research en Sportvisserij Nederland zijn in 2023 een onderzoek naar het gedrag van meerval rond migratieknelpunten gestart.
Foto: Janny Bosman
Het doel van dit onderzoek is meer inzicht krijgen in hoe de meervallen zich gedragen bij migratieknelpunten. Zo willen de onderzoekers graag weten of zeldzame trekvissen – zoals zalm en rivierprik – bij een stuw extra gevaar lopen om ten prooi te vallen aan een meerval. Of eet de meerval daar juist de exotische vissen op?
Onderzoekers, sportvissers en beroepsvissers slaan handen in een
Om vragen als deze te beantwoorden werken beroepsvissers, sportvissers en onderzoekers samen. Bij het stuw-sluizencomplex in de Maas bij Lith is de vraag of meerval zich hier heeft aangepast aan de migratieperiode van schieraal. Door hoge waterstanden in het najaar waren de vangsten beperkt, maar de beroepsvisser ving met fuiken wel een aantal meervallen die onderzocht werden.
Verder in 2024
Ook in het nieuwe jaar staan er verschillende visperiodes op het programma. In maart worden de hengels en fuiken weer gereedgemaakt. Deze periode staat in het teken van de migratie van jonge zalmen, ofwel smolts. Aansluitend volgt de migratieperiode van zeeprik die tot ongeveer eind juni duurt. Ziet de meerval daar potentiele prooien in?Meerval gespot op de visvinder.
Meervalvisser met kanteltrailer gezocht
Aan de bovenzijde van de stuw bij Lith bevindt zich een diepe kuil en de in/uitgang van de vispassage. Normaal mag je daar niet vissen, maar voor het onderzoek is een ontheffing te verkrijgen. Hier is nog niet met de hengel gevist, terwijl de grotere vissen met de fuiken juist hier zijn gevangen. Alleen met een kanteltrailer kan er binnen de boeienlijn getrailerd worden. Ben jij een meervalvisser en ben jij in het bezit van een kanteltrailer? En draag jij graag een steentje bij aan het onderzoek? Stuur dan een berichtje naar
dit adres.Lees ook: